Restauratie Watertoren Vianen

Industrieel Rijksmonument werd grondig gerenoveerd


De ruim 26 meter hoge watertoren van Vianen heeft een openbetonskelet en typische kenmerken zoals de achthoekige basisvorm, een ultradunne lekvloer van beton en een centrale smalle stijgladder. Het is een gezichtsbepalend gebouw in de verder overwegend middeleeuwse structuur van Vianen en een baken in het open landschap rondom Vianen

VOCUS kreeg de opdracht om de toren te restaureren en verder verval van de betonnen constructie tegen te gaan. Het gebouw kampte met vergaande betonrot en schade door langjarig achterstallig onderhoud.

De eigenaar, drinkwaterbedrijf Oasen, koos voor een grondig renovatieplan, em nam hiermee de verantwoordelijkheid om deze cultuur- en architectuurhistorische parel in stand te houden. De watertoren is ontworpen door de Haagse architect-ingenieur Roelof Kuipers in 1909. Watertorens waren toonbeelden van bouwkunst en zijn een nog zichtbaar onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse drinkwatervoorziening.

Met een gedegen onderzoek en gedetailleerd restauratieplan werd de restauratie aangevangen. De grootste opgave was het herstel van de meer dan 100 jaar oude betonstructuur. VOCUS was aangesteld als gedelegeerd opdrachtgever en directievoerder. De werkzaamheden aan de Watertoren Vianen kregen, net als de eerdere renovatie en herbestemming van de Bussumse Watertoren veel belangstelling.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Drinkwaterbedrijf Oasen

Locatie:

Vianen

Realisatie:

2016

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten