Uitbreiding villa Hilversum

Uitbreiding, modernisering en verduurzaming van vrijstaande villa uit 1898


De villa werd in opdracht van dhr. C.J. v.d. Heijden ontworpen door architect J. Romkes Zeilstra en gebouwd in 1898. In 1928 werd de houten serre met balkon afgebroken en vervangen door een stenen serre aan de voorzijde. Tevens werd toen de kelder gebouwd met bijkeuken. In 1936 werd de bijkeuken uitgebouwd en een garage toegevoegd. De nieuwe bewoners wensten de villa te verduurzamen, met een nieuwe indeling en een uitbreiding aan de tuin. VOCUS werd benaderd voor een gedegen plan, waarbij ook gekeken werd naar de structuur van het bestaande huis.

De villa staat in beschermd stadsgezicht, maar is geen monument. Bij vergelijkbare historische villa’s ligt het trappenhuis soms naast de centrale gang in het midden van de woning. Dit bleek ook een goede optie voor dit huis. De trap is verplaatst naar de rechterzijde, waardoor er doorstroming in het huis ontstaat. Om daglicht te geven in het trappenhuis is een dakkapel verplaatst. Tevens zijn raampartijen in de zijgevel gewijzigd.

Aan de achterzijde is een nieuwe uitbreiding van 4 meter diepte gerealiseerd. De oude achtergevel is nog steeds voelbaar in de moderne uitbouw. De uitbreiding contrasteert met de klassieke elementen van het bestaande huis en werkt als intermediair tussen de tuin en de woning. Een spel tussen binnen en buiten en tussen gesloten en open.

Een lager houten tussenlid met glasdeur verbindt de stenen garage met de moderne uitbreiding. Door het tussenlid lager te maken wordt voorkomen dat de verschillende bouwdelen 'aan elkaar koeken'.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Hilversum

Realisatie:

2022

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten