Totaalrenovatie villa Spieghel Bussum

Uitbreiding, modernisering en verduurzaming van vrijstaande villa uit 1909


De woning werd ontworpen door architect M. Plate en gebouwd in 1909. De villa heette vroeger ’t Plekje en werd meerdere malen verbouwd. Al in 1927 werd gekozen voor een afwijkende bouwstijl. Later werd de achterzijde geel gepleisterd en was sprake van een groot contrast met de bijzondere voorzijde van het huis. De nieuwe eigenaren van het huis wilden het huis niet alleen moderniseren en uitbreiden, maar ook weer de uitstraling geven die het verdiende. VOCUS werd gevraagd een totaalplan te ontwerpen, inclusief vergunningenproces en bouwbegeleiding.

De villa ligt in Rijksbeschermd Dorpsgezicht, maar is geen monument. Het huis is van binnen en van buiten kaal gemaakt en gestript tot op het bot. De zij-uitbouw en achtergevel zijn gesloopt en slechts het casco en voorgevels zijn blijven staan. Vervolgens zijn alle onderdelen weer zorgvuldig opgebouwd en is de woning naar achteren uitgebouwd, met een nieuwe zijbeuk, garage en kelder. Elk detail is opnieuw onderzocht, getekend, besproken, heroverwogen en uitgevoerd. De woning is volledig verduurzaamd.

Het hoofdhuis heeft een complexe kapstructuur. Het hoge mansardedak heeft aan de voorzijde een doorgeschoten kap met op de hoeken geprononceerde gemetselde schoorstenen. Deze schoorstenen werken als boekensteunen voor het hoge dak. Vervolgens zie je twee lagere zijrisalieten en een middenpartij met dakkapellen.

De garage springt terug aan de voorzijde en heeft een schilddak. Dit deel van het huis is ondergeschikt aan het hoofdhuis. Ook te zien aan de gepotdekselde houten gevels aan de achterzijde. Voor de achterzijde is door ons een geheel nieuwe compositie bedacht, bestaande uit drie basiselementen: het hoofdhuis, een nieuwe onderbouw en een nieuwe zijuitbouw met kelder en garage.

De lange horizontale daklijst van het hoofddak komt terug in de lijst van de onderbouw. Hierdoor ontstaat een heldere geleding en hiërarchie in de architectuur. De onderbouw heeft een onderverdeling met een gesloten middenpartij (eetkamer) en twee terugspringende varanda’s (keuken en woonkamer). Binnen deze compositie zijn de gebouwdelen verfijnd met balken, klossen, penanten, lijsten, kozijnstijlen, luiken en metsel-details. Om de eenheid weer terug te brengen is het huis ook aan de achterzijde gekeimd, danwel gestuct in de kleur monumentenwit.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2022

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten