Uitbreiding villa Muiderberg

Nieuwe eetkamer met veranda aan beeldbepalend pand uit 1890


Deze chique dubbele villa aan de Googweg werd gebouwd in 1890, tegenover Hotel Het Rechthuis. De naastgelegen Brink was eind 19e eeuw een belangrijk ontmoetingspunt, onder andere vanwege de stopplaats van de Gooische Stoomtram met als bijnaam De Gooische Moordenaar. Het Rechthuis werd destijds gebruikt als wachtkamer. De bewoners van de Googweg 2-4 keken uit op de Brink.

Toen de nieuwe bewoners het pand kochten was er sprake van veel achterstallig onderhoud. Het gebouw was versleten en veel onderdelen waren aan vervanging toe. De opdrachtgever koos VOCUS voor de architectonische inpassing en Chantal Lansink voor het interieurontwerp. Veel aandacht ging uit naar gesprekken met Gemeente Gooise Meren over de vorm en maat van de uitbreiding. Gekozen werd voor een ontwerp dat in uitstraling modern zou zijn, maar in afmetingen min of meer gelijk aan de eerder gerealiseerde uitbreiding van Googweg 4. Hiermee bleef de ensemble-waarde behouden.

Het pand is aangemerkt als karakteristiek pand. De bestaande gevels zijn opgetrokken in metselwerk met horizontaal gepleisterde banden, hanenkammen en breed vlechtwerk onder de daklijst. De entreepartij wordt gevormd door een gevelvoorsprong met balkon die doorloopt in een dwarskap. Een gevelvoorsprong heet in de architectuur ook wel een middenrisaliet. Dit woord komt van het Italiaanse woord risalto. De daklijst is sterk geprofileerd met zinkenkraal en bakgoot. Daarboven een aangekapt dak met kruispannen. De dubbele villa heeft twee voordeuren aan de voorzijde. Dit heeft als voordeel dat aan de zijkant van de villa ruimte ligt voor uitbreiding.

De nieuwe uitbreiding bestaat uit drie zones: een gesloten bijkeuken, een half open eetkamer en een volledig open veranda. Het nieuwe dak wordt gedragen door een vijftal kolommen: twee kolommen staan vrij en vormen de veranda, drie kolommen staan in de gevel met ramen ertussen. De daklijst is zo dun mogelijk gemaakt om aan te kunnen sluiten op de het horizontale lijnenpatroon van speklagen in de zijgevel. Het dichte muurdeel heeft een glazen entreedeur naar de bijkeuken.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Muiderberg

Realisatie:

2022

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten