Woningen Bakkerstraat Arnhem

5 nieuwe woningen in rijksmonument


De Bakkerstraat 75 is een Rijksmonument in het centrum van Arnhem Het is een voormalig bankgebouw gebouwd in ca. 1880 in eclectische stijl met Neo- Renaissance-invloeden.

Al tientallen jaren huisvest het gebouw modehuis Vanilia op de begane grond met opslagruimten op de eerste en de tweede verdieping. De ruimte onder de kap op de derde verdieping was niet meer in gebruik. In totaal ca. 650 m2 bvo.

De opslagruimte op de verdiepingen zijn achterin de winkel op de begane grond geplaatst. Hierdoor kwamen de verdiepingen vrij en konden 5 appartementen worden gerealiseerd. Twee aan de voorzijde, twee aan de achterzijde en één appartement in de kap. Alle appartementen zijn toegankelijk gemaakt via een nieuw trappenhuis dat toegankelijk is via de naastgelegen steeg.


De appartementen aan de voorzijde krijgen daglicht via de bestaande grote ramen aan de voorzijde. De appartementen aan de achterzijde en in de kap krijgen daglicht door nieuw gemaakte gevelopeningen en dakkapellen. De appartementen hebben een grootte van 50 m2 tot 85 m2.

Historisch onderzoek bracht aan het licht dat er in de achtergevel en het dak eerder al grote daglichtopeningen aanwezig waren. In de foto’s ook te zien aan de vele aanhelingen en donkere vlekken in de achtergevel.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) accepteerde aanpassingen in de bestaande gevel en het bestaande dak.


In veel binnensteden staan bovenverdiepingen leeg. VOCUS richt zich al sinds de oprichting op het maken van woningen boven winkels en heeft jarenlange ervaring met het oplossen van complexe puzzels in binnensteden. De voordelen van woningen boven de winkels zijn:

  1. De leefbaarheid in binnensteden verbetert sterk als bovenetages bewoond worden.
  2. Door bewoning van bovenwoningen voorkom je achteruitgang en verval.
  3. De rendementen bij verhuur van woningen zijn aantrekkelijk geworden.
  4. Bij monumenten dragen bewoners bij aan de instandhouding van erfgoed.
Bouwen in binnensteden kan ook kostbaar zijn. VOCUS zoekt altijd naar oplossingen om ‘de business case’ haalbaar te krijgen. Te denken valt aan: combinatie van woningopgangen, prefabricage van bouwelementen, hergebruik van onderdelen in het gebouwcasco en slimme inrichting van de bouwplaats.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Movement Real Estate B.V.

Locatie:

Arnhem

Realisatie:

2020

Fotografie:

Rob van Esch

Visualisaties:

CIIID


Gerelateerde projecten