Nieuwbouw houten villa Nederhorst den Berg

Houten villa in Hollands plassengebied met nieuw aangelegde tuin


In 2005 tekende VOCUS een nieuw huis voor een familie met jonge kinderen uit Naarden. Dertien jaar later werd VOCUS voor de tweede maal gevraagd een nieuw huis te ontwerpen voor dezelfde familie, dit keer in Nederhorst den Berg. Ook nu moest het huis weer helemaal van hout worden, maar dan met het woonprogramma voornamelijk beneden, zodat men gelijkvloers kon leven. De opdrachtgever zocht een natuurlijke, landelijke sfeer. Wij bedachten een eenvoudig concept voor een L-vormig houten huis met een grote veranda en uitzicht op de omliggende landerijen.

De draagstructuur van het huis bestaat uit houten spanten die aan de binnenzijde een ritme vormen. De raampartijen zijn zo geplaatst dat diagonale zichtlijnen ontstaan. De woning heeft een slaapkamer met badkamer op de begane grond. In de kapverdieping zijn nog drie slaap/hobbykamers gemaakt. Zowel de woonkamer als de hoofdslaapkamer hebben een hoge vide waar je in de nok kijkt.

Het trappenhuis heeft een groot raam, waardoor aan de voorzijde een accent zichtbaar is. De houten gevels zijn uitgevoerd in verduurzaamd lariks en het dak is afgewerkt met keramische leipannen en verholen goten. Hierdoor ontstaat een scherpe daklijn.

Moet je hout in de buitenlucht wel of niet behandelen? Eens smaakkwestie of duurzaamheidskeuze? In onze projecten passen we regelmatig houten gevels toe. Daarbij kan hout zonder behandeling worden toegepast (zoals Western Red Cedar), hout worden behandeld met een beits of olie of kan hout worden verduurzaamd. Zacht hout, zoals Lariks, heeft een lage duurzaamheidsklasse, klasse 4. Thermische gemodificeerd Lariks valt in duurzaamheidsklasse 1 of 2 en is vergelijkbaar met hardhout.

Het verduurzamen van hout is van belang als je de levensduur van hout wilt verlengen. Doe je dit niet, dan rot het hout op den duur weg. Verduurzaming kan op verschillende wijze plaatsvinden. Thermisch modificeren (koken) is een veelgebruikte en doeltreffende methode. Het is bij thermisch modificeren mogelijk om hout esthetisch na te bewerken met een wax, olie of beits. Bij dit project heeft de opdrachtgever gekozen de Lariks geveldelen wel thermisch te laten modificeren, maar geen esthetische bewerking toe te passen. Dat betekent dat de gevels de naturel houtkleur behouden en natuurlijk vergrijzen.

Wat is thermisch modificeren? Hout wordt tot 200 graden met stoom verwarmd in een zuurstofarme ruimte. Hier komen geen chemische middelen aan te pas. Daarmee is het een milieuvriendelijk bewerkingsproces, waarbij de celstructuur wordt gewijzigd en er een lagere vochtopname ontstaat. Hierdoor krijgt het hout een stabiele kwaliteit en is het geschikt voor buitentoepassingen. Minder vochtopname zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en houtrot en minder aantrekkelijk is voor insecten. Het hout wordt ook lichter van gewicht. Tevens wordt de uitzetting en krimp van het hout verminderd. De kleur wordt door de warmtebehandeling donkerder, maar het hout vergrijst vervolgens gewoon op de natuurlijke manier. De sterkte en de buigkracht worden door de warmtebehandeling verminderd. Thermisch gemodificeerd hout is niet geschikt als constructiehout.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Nederhorst den Berg

Realisatie:

2021

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten