Uitbreiding koetshuis Bussum

Verduurzaming en uitbreiding rijksmonument


Het koetshuis aan de H.J. Schimmellaan behoorde tot villacomplex Jorullo, gebouwd in Art Nouveau stijl rond 1901. Het ensemble werd door architect Gerrit Jan Vos in opdracht van Louis Adrianus Tindal ontworpen. Het koetshuis en de naastgelegen Tindalvilla behoorden dus bij elkaar. De villa werd aan de Nieuwe ’s-Gravelandseweg gesitueerd en het koetshuis aan de Schimmellaan, met een eigen ontsluiting.

De statige Tindalvilla werd afgelopen jaren gerenoveerd. Zo werd het verdwenen houten torenelement in hout gereconstrueerd en in 2021 teruggeplaatst. Het koetshuis stond lange tijd in half verbouwde toestand te koop. Een vorige eigenaar had een aanbouw bedacht in rustiek bruin met weinig aandacht voor het monument. De koper vroeg VOCUS te helpen met een aanpak voor een nieuwe kelder, uitbouw en een nieuwe indeling van het huis.

Wij onderzochten twee varianten: a. een moderne glas-serre contrasterend met het koetshuis en b. een stenen uitbreiding conformerend aan het koetshuis.

Redengevende beschrijving van het monument
Voormalig KOETSHUIS, behorende tot het villacomplex "Jorullo", gebouwd in de Art Nouveau stijl rond 1901. Het voormalige koetshuis is terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van het terrein met de voorzijde aan de H.J. Schimmellaan.

Voormalig koetshuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met glazen plantenkassen aan de westzijde en uitbouw aan de noordwestzijde, bestaande uit een begane grond en zolderverdieping onder overstekend schilddak dat steunt op een houten schoorconstructie, bedekt met geglazuurde Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg.

De gevels zijn wit gepleisterd op een natuurstenen plint, terwijl tussen de plint en de onderdorpels oranje baksteen is toegepast. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond een samengesteld venster in boogomlijsting, geflankeerd door een klein venster, op de zolderverdieping voormalige hooideuren. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout. De linker zijgevel (W) bevat de glazen kas.

De rechter zijgevel (O) bevat links en rechts een stolpvenster met rondboogvormig bovenlicht. Daartussen is links een dubbel stolpvenster met bovenlichten en rechts een stolpvenster met bovenlicht geplaatst.

De achtergevel (N) bevat op de begane grond links en rechts een deur, in het midden een dubbel stolpvenster met bovenlichten. Op de zolderverdieping is een venster geplaatst. De gevel is gedeeltelijk doorgetrokken onder zadeldak, afgewerkt met hout.

Waardering
Het voormalige koetshuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch- functioneel onderdeel van het villacomplex "Jorullo", vanwege de ensemblewaarde en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een koetshuis in Art Nouveau stijl, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. (Bron: Monumentenbeschrijving gemeente Bussum, dl 1 en 2, ir. R.G. Bosch van Drakestein, 1989, pagina 91, en de bouwtekeningen uit het BWT-archief uit 1987)

In de gesprekken met opdrachtgever en gemeente kwamen we tot de conclusie dat de uitbreiding geen concurrent moest gaan worden van het kleine koetshuisje en dat een moderne glazen serre een te groot contrast zou gaan vormen. We hebben geprobeerd de sfeer en kleinschaligheid van het monument te bewaren.

In de kelder van de uitbreiding van het koetshuis zijn twee gastenslaapkamers met badkamer gerealiseerd. Daarboven de nieuwe keuken met nieuwe gevels. In het koetshuis zelf liggen woonkamer, trappenhuis en hoofdslaapkamer boven. Aan de rechterzijde is nog een lage aanbouw te zien. Daarin liggen entree, berging en werkruimte.

We hebben voor de nieuwe delen materialen en principes van het bestaande koetshuis als uitgangspunt genomen: een gemetselde plint, gestucte gevels en houten kozijnen. Als dakbeëindiging hebben we gekozen voor een verjongde dakrand om de hoogte van het boeideel zo slank mogelijk te maken. De woning is in zijn geheel gemoderniseerd en verduurzaamd met nieuwe voorzetwanden, geïsoleerde daken en zonnepanelen aan de achterzijde.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2022

Fotografie:

Chiel van Diest


Gerelateerde projecten