Totaalrenovatie landhuis Vught

Nieuwe leven voor villa uit jaren vijftig


Onze opdracht was een jaren vijftig villa te verbouwen naar de wensen van het gezin dat het huis had gekocht. Hoewel het oude huis een bijzondere sfeer had, was het onlogisch ingedeeld met een niet passende achtergevel.

Bij de verbouwing hebben we aan de achterzijde rust in het gevelbeeld gebracht door de proporties van de drie ramen onder de dakgoot als basis te nemen en dit principe door te zetten in vrijwel alle gevels. Ook is de bestaande dakgoot consequent doorgetrokken. Zo ontstond een huis met meer rust en logische oplossingen in plattegronden, proporties en aansluitingen van ruimtes. Dit geldt voor de keuken die centraal in de woning ligt, voor de ouderslaapkamer die een open badkamer en garderobekamer heeft, maar ook voor de detaillering van het huis die gebaseerd is op de metselwerkarchitectuur uit de vijftiger jaren. We hebben geprobeerd om het oorspronkelijke karakter van het huis niet ‘uit te gummen’, maar het te bewerken en aan te vullen tot iets nieuws.

Het huis heeft een grote uitbouw gekregen, maar deze is ondergeschikt gebleven aan het hoofdvolume. Het bestaande dwarsvolume vormt samen met de kleine zijuitbouw een patioruimte voor een overdekt buitenterras. Om daglicht in de keuken te brengen is een simpele glazen ‘plaat’ in de overkapping gemaakt. Kleurstelling en materiaalgebruik zijn ingetogen, zowel binnen als buiten. Om aanhelingen en overgangen van oud naar nieuw onzichtbaar te maken, zijn alle gevels grijs ‘gekeimd’ (geschilderd). In het interieur is dit vertaald naar grote vloervlakken en natuurlijk materiaal (licht eiken parket) op de vloer. De antracietkleurige raamkozijnen en deuromlijstingen contrasteren met de lichte vloer.

Dit project betrof een volledige opdracht inclusief directievoering en bouwbegeleiding.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Vught

Realisatie:

2023

Visualisatie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten