Studentenwoningen Waldorpstraat Den Haag

Een compact en duurzaam woongebouw


VOCUS architecten ontwikkelde samen met Sixpence Vastgoed een complex voor studenten en starters voor eindbelegger Stuworld, een landelijke organisatie die studenten- en starterswoningen beheert. Sixpence en VOCUS werkten eerder aan de ontwikkeling en realisatie van de Bussumse Watertoren en zetten de samenwerking voort in dit project. De uitdaging was een compact gebouw te realiseren in een stedelijk gebied. VOCUS en Sixpence kochten de grond van de gemeente Den Haag en ontwikkelden dit project voor eigen rekening en risico.

Het gebouw staat midden in het Laakhaven-kwartier van Den Haag: een stadsvernieuwingsgebied dat door de gemeente Den Haag als ‘metropolitan district’ wordt gezien. Een stadsdeel met veel verdichting, hoogbouw, industrieel erfgoed, moderne kantoorgebouwen, appartementen, winkels en de Haagse Hogeschool. Deze ontwikkeling sluit aan bij de ambities van de gemeente Den Haag.

Het gebouw maakt onderdeel uit van een nieuwe gesloten gevelwand aan de Waldorpstraat. Vanuit het gebouw heb je zicht op de Waldorpstraat en de 1e Lulofsdwarsstraat. Er zijn twee gebouwdelen gerealiseerd met elk 36 wooneenheden en een lift met een trappenhuis. De studio’s zijn compact van opzet en worden ontsloten via een midden-corridor. We wilden het gebouw een vrolijke sfeer geven voor een jonge doelgroep. Het gebouw heeft een sobere basis met donkere baksteen en antraciet aluminium kozijnen. De uitstekende balkons zijn afgewerkt met gekleurd glazen balkons in drie basiskleuren oranje, blauw en groen. Met de LED-verlichting in het dak is het gebouw ook ’s avonds een blikvanger in de straat.

Er is gebouwd met warmtepompen en onderhoudsarme materialen. Vanwege de compacte bouw is veel aandacht besteed aan het aspect geluid: zowel in de vorm van geluidsisolatie tussen de woningen onderling als geluidsisolatie ten aanzien van het spoor- en wegverkeer. De studio’s zijn zelfstandig met betrekking tot energieverbruik- en bemetering.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Stuworld

Locatie:

Den Haag

Realisatie:

2017

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten