In het gebied rond de Gansstraat lees je de geschiedenis van Utrecht af. Oude en nieuwe bebouwing staan er door elkaar, met nog veel verwijzingen naar de rijke historie. De Gansstraat maakte deel uit van de middeleeuwse voorstad net buiten de Tolsteegpoort. Samen met de Kromme Rijn, de Vaartsche Rijn en de Abstederdijk vormde de Gansstraat aan de zuidkant van de stad vanaf de dertiende eeuw een belangrijk knooppunt van land- en waterwegen. Hier ontstond dan ook al snel een lintbebouwing met woningen, bedrijvigheid (zoals de molen De Gans aan de Kromme Rijn) en gasthuizen. Arbeiderswoningen, hovenhiershuisjes en vanaf 1929 gesloten bouwblokken met binnentuinen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog zijn de binnentuinen opgeofferd voor bedrijventerreinen, zoals ook hier bij de Gansstraat. En daarmee is de kwaliteit van de vooroorlogse woonblokken, met ruimte voor groen op de binnenpleinen, verloren gegaan.
Om duurzaam en kwalitatief te bouwen, werd besloten de bestaande en verrommelde panden te slopen en nieuw te bouwen - maar nadrukkelijk wel aan te sluiten op de bouw uit de omgeving. We maakten een ontwerp, bestaande uit verschillende volumes en hoogtes. Alsof het een ambachtelijk gemaakt stuk stad is.
Schetsen gevels
Aan de Gruttostraat komt een lang woonblok, met aan de straatkant compacte studio’s, door een binnengang gescheiden van de appartementen die aan de binnentuin zijn gelegen. Aan de tuinkant zorgt liggen tuinen en dakterrassen op het zuiden. Aan de straatkant vormen de raampartijen en dakkapellen samen een compositie. De goot is de horizontale lijn in de gevel die ook terugkomt in de omgeving. Je kunt dit zien als de grondtoon, zoals in een muziekstuk. De regenpijpen zorgen voor de maat, verder ingevuld met hekwerken en vlakken van verspringend metselwerk.
Projectdetails
Opdrachtgever:
Woningfonds Avenue Lumiere C.V.
Locatie:
Utrecht
Realisatie:
2024-2025
Ontwikkelaar:
Vireo Vastgoed
Visualisaties:
VOCUS