VOCUS werd gevraagd voor de verbouwing en uitbreiding van een historische villa uit 1890. In nauwe samenwerking met opdrachtgever en landschapsarchitect Marlies van Diest ontstond een totaalplan voor woning en tuin.

De oorspronkelijke tuin bestond uit twee percelen. In het tuinplan werden de percelen samengevoegd en drie zones aangebracht: voortuin, huis met zijtuinen en lager gelegen achtertuin met atelier. Het hoogteverschil in de tuin werd opgevangen door middel van een tuinmuur.

Het plan voor uitbreiding van de historische villa bestond uit een veranda, eetkamer en keuken. Deze uitbreiding kreeg een eigen uitstraling met veel glas en zinken dak. Dezelfde materiaal-keuzes werden toegepast in het vrijstaande atelier dat in de achtertuin geplaatst werd. Hierdoor ontstond samenhang in vorm en maat van de nieuwe delen.


Het zinken dak van de uitbreiding heeft dunne stalen kolommen en een stalen pui met dunne profielen. Hierdoor is de tuin vanuit de tuin voelbaar. De veranda, eetkamer en keuken liggen in een overgangszone tussen binnen en buiten. Nog net behorend bij de woning en al sterk verbonden met de tuin. De architectuur van de nieuwe delen is zo gekozen dat de materialen, verhoudingen en lijnen zowel bij het 100 jaar oude huis als de nieuwe tuin passen.

Het atelier is het meest vrij. Deze staat iets uit het midden van de tuin. De vloer van het atelier loopt door in houten vlonders. Hierdoor lijkt het atelier iets boven de tuin te zweven. Ook hier is de tuin voelbaar via de grote glaspuien.

De tuin is een ecosysteem op zichzelf en heeft een rijke variatie in beplanting en natuursoorten. Het opgevangen hemelwater van woning & atelier wordt via een drainagesysteem in de Wadi geïnfiltreerd. De term Wadi is een afkorting van 'Water Afvoer Drainage en Infiltratie' en is ontleend aan de Arabische naam voor een – vaak droog – rivierdal.

Gelijktijdig met de uitbreiding is de villa ook aangepast aan de eisen van de huidige tijd en flink verduurzaamd. Dubbele beglazing, een warmtepomp, vloerverwarming en op alle verdiepingen voorzetwanden voor de buitenmuren ten behoeve van een optimale thermische schil. Er is gekozen voor toepassing van materialen die licht en rank ogen: een felsdak, een stalen kolommenverdeling en stalen spanten voor het atelier. Het atelier oogt stoer en robuust maar tegelijkertijd ook kwetsbaar en licht door de combinatie van materialen: hout, glas, staal en beton.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2018

Fotografie:

Chiel van Diest en Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten