Uitbreiding woning Bussum

Nieuwe tuinkamer met werkkamer aan woning uit 1916


De woning dateert uit 1916 en was gedurende vijftig jaar nauwelijks aangepast toen in 2015 werd gestart met een grootschalige verduurzaming van het huis. Drie jaar later werd de uitbouw/tuinkamer gerealiseerd samen met een bijkeuken en werkkamer. De werkkamer en bijkeuken kregen een lager dak en zijn ondergeschikt aan de hoogte van de tuinkamer.

Het idee van de ingreep is dat de bestaande woning voelbaar blijft in de tuinkamer. De oude gemetselde gevel is zichtbaar, inclusief de oude kozijnen. Een nieuw dak, gedragen door stalen spanten met stalen IPE-kolommen, vormt een hoge ruimte. Gekozen is voor geïsoleerd stalen kozijnen met een dunne profielmaat van 30 mm. Hiermee ontstaat een fijn lijnenspel in de gevel. Het nieuwe metselwerk is uitgevoerd met snijvoeg, gelijk aan de oude metselwerk.

Deze uitbreiding vormt een schakel tussen het huis en de tuin. Je zou het een ‘ruimtecel’ kunnen noemen. Dit wordt versterkt door de afstap tussen het oude huis en de nieuwe tuinkamer. De ruimte is heel licht, onder andere door de grote stalen glaspui. In het hoge dak is dicht tegen de oude gevel een smalle lichtstraat opgenomen. Hiermee valt ook in het bestaande huis daglicht. De rij met 4 vrijstaande stalen kolommen is de laatste begrenzing van het huis. Daarna begint de achtertuin waar een aantal monumentale bomen staan, waaronder een esdoorn van meer dan 100 jaar oud. De scheef gegroeide magnoliaboom staat als een sculptuur naast het huis.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2018

Fotografie:

VOCUS


Gerelateerde projecten