specialisatie | houtbouw

Bij VOCUS delen we een passie voor hout. Niet dat elk gebouw van hout zou moeten zijn, maar we voelen ons wel aangetrokken tot dit prachtige bouwmateriaal. Inmiddels hebben we al vele projecten gerealiseerd in allerlei technieken: houtskeletbouw, prefab bouw, CLT-hout, gelamineerde liggers en zelfs hele boomstammen die zijn hergebruikt als dragers van een gebouw.

Hout is sterk, mooi en makkelijk te verwerken. Het is hernieuwbaar en daarmee superduurzaam, tenminste als het uit duurzaam beheerde bossen komt. Als hout in de buitenlucht wordt toegepast, moet het voldoen aan de juiste duurzaamheidsklasse. De levensduur kan vergroot worden door hout thermisch te verduurzamen. Houten gebouwen worden in het algemeen als comfortabel en prettig ervaren.

Ze hebben een fijne sfeer en dragen bij aan ons welzijn. Ze kunnen een hoge isolatiewaarde behalen door de toepassing van isolatiemateriaal tussen de houtconstructies. De lucht in een houten gebouw is snel opgewarmd. De keerzijde is dat de lucht ook weer heel snel afkoelt; er is immers weinig gebouwmassa om warmte in op te slaan.

Houten gebouwen moeten voldoen aan speciale wet- en regelgeving die hiervoor is bepaald, o.a. op het gebied van brandveiligheid. Houten gebouwen kunnen over het algemeen snel en efficiënt worden opgebouwd, waardoor bouwkosten lager zijn dan bij traditionele bouwmethoden. Het is belangrijk om de totale kosten in overweging te nemen, inclusief onderhoud en vervanging van materialen.