Woongebouw Het Jach Culemborg

Ruimte voor vijftien appartementen in historische stad


Tegen de middeleeuwse kern van Culemborg aan hebben wij een nieuw woongebouw ontworpen op de plek waar tot 2012 het voormalige postkantoor stond. In het gebouw zijn vijftien appartementen ondergebracht in drie bouwlagen. Door dit nieuwe bouwvolume is het gat aangeheeld dat door de sloop van het postkantoor was ontstaan.

Het gebouw heeft een hoekaccent op de hoek van de Buitenmolenstraat en richt zich op het plein en monumentale molen De Hoop. De gevel sluit aan op het naastgelegen lagere woonvolume en bestaat uit een spel van metselvlakken, balkons en een terugspringende delen.

Tussen 2016 en 2018 hebben wij verschillende plannen ontworpen voor verschillende potentiële kopers van de locatie. Voor de gemeente Culemborg was het belangrijk dat dit deel van de historische binnenstad weer werd aangevuld. In samenspraak met de gemeente is uiteindelijk een oplossing gevonden voor de invulling van deze plek.

Het metselwerk in twee kleuren bestaat uit vlakverdelingen en verspringingen. Door open en gesloten delen af te wisselen ontstaat repetitie in de gevel. Aan de achterzijde van het gebouw zorgt een staalconstructie voor een luchtige galerij. Aan de Buitenmolenstraat bevindt zich een onderdoorgang naar de achtergelegen dertig parkeerplaatsen.

Projectdetails


Opdrachtgever

DKVG B.V.

Locatie

Culemborg

Realisatie

2020

Fotografie:

Rob van Esch


Gerelateerde projecten