The Sting + woningen Hooge Steenweg ’s-Hertogenbosch

Ingreep was chirurgenwerk in een complexe historische structuur


In dit pand in het Bossche middeleeuwse centrum zijn alle facetten van binnenstedelijk bouwen aanwezig: herstel van het monumentale stadsgezicht, sloop van vervallen betonconstructies, vervangen van leegstaande bovenetages in winkels en woningen, weinig beschikbare bouwruimte en behoud van oude monumentale delen, zoals bouwmuren, tongewelfkelders en zelfs middeleeuwse bakovens naast de gedempte stadsgracht De Dieze. Ons doel was de Bossche sfeer terug te brengen op deze historische plek.

De ontwikkeling voorziet in een winkelpand voor modezaak The Sting op de begane grond en eerste verdieping. Daarboven liggen drie stadswoningen in twee lagen. Het nieuwe pand is in juli 2012 in gebruik genomen en werd meteen genomineerd voor de Puienprijs. De crux van de opgave lag in de realisatie van een tweelaags winkeloppervlak van ruim 1000 m2, met in het midden een gewenste vrije hoogte van ruim 5 meter, én de ontsluiting van woningen met bergingen en parkeerplaatsen in de oude binnenstad.

Het gevelprincipe voert terug naar de periode van vóór de Tweede Wereldoorlog, de tijd van het modemagazijn van de Gebroeders Vinke. Het uitgangspunt voor de nieuwe voorgevel met vierdeling en brede houten winkelpui sluit aan bij het beeld uit 1922 - 1933.

De nieuwe achtergevel aan de Tolbrugzijde is een nieuwe eigentijdse invulling met dubbele kapconstructie. Aan deze zijde liggen de parkeerplaatsen, bergingen en entree van de woningen.

De naam van deze straat is afkomstig van de tolbrug aan het eind van de Marktstraat die uitkomt bij de Markt. Hier werd tol geheven, waarschijnlijk op het verkeer te water. De Marktstroom, die onderdeel uitmaakte van de voor ‘s-Hertogenbosch karakteristieke Binnendieze, was open en stroomde destijds door de straat. Hij stroomde binnen de eerste stadsommuring. Hier zal ook de eerste stadshaven gesitueerd zijn geweest. In de 16de eeuw zijn de handelsactiviteiten hier verdwenen. De stroom is in 1962 gedempt en ligt precies onder de nieuwbouw. De huidige bebouwing in de straat dateert van verschillende latere perioden. Het brede pand in Art Deco-stijl is het oude Luxor theater. Daarnaast een klein pakhuisje en aan de rechter zijde de grote kantooruitbreiding van Van Lanschot Bankiers. Aan de overzijde van de straat staat recente appartementenbebouwing. Het pand ligt precies op de plek waar de straat een sprong vertoont en verbindt daarmee twee rooilijnen: die van het Luxortheater en die van Van Lanschot. De woningentree, personeelsingang en de vluchtgang zijn ondergeschikt vormgegeven en liggen in de tweede rooilijn.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Movement Real Estate - Mobion Group

Locatie:

‘s-Hertogenbosch

Realisatie:

2012

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten