Caravancentrum Meerkerk Vianen

Nieuw onderkomen voor showroom en werkplaats


Op bedrijventerrein Gaasperwaard in Vianen ontwierpen wij de nieuwe bedrijfshuisvesting voor Caravan Centrum Meerkerk. Het bedrijf had behoefte aan een nieuw bedrijfspand van 4.500 m2 voor de verkoop en onderhoud van caravans. In nauw overleg met de opdrachtgever werd in een zeer korte periode van 1,5 jaar een plan bedacht, een ontwerp gemaakt en een gebouw gerealiseerd. De vorm van het bedrijfskavel was enigszins ingewikkeld met een smal en een breed deel. Daarom is gekozen om het showroomdeel parallel aan de A27 te leggen en de werkplaats een kwart slag te draaien. Een glazen tussenlid koppelt beide bouwdelen. Doordat dit deel transparant en open is loop je als bezoeker natuurlijkerwijs naar de hoofdentree.

De showroom is goed zichtbaar vanaf de A27 en met twee bouwlagen hoger dan de werkplaats. Om samenhang te krijgen in het gevelontwerp is gekozen voor een horizontaal lijnenspel en verticale gevelelementen die in beide bouwdelen doorlopen.

Om het programma te laten passen op het schegvormige bouwkavel werd een gebouw ontworpen bestaande uit drie delen. Een centraal gelegen entreehal met aan de voor- en de achterzijde een volledig glazen vliesgevel over twee verdiepingen. En aan beide zijden van de entreehal relatief gesloten bedrijfshallen. Eén van de twee hallen werd een kwartslag gedraaid om het gebouw te kunnen laten passen op de schegvormige locatie en om een langere gevel langs de A27 te creëren.

Voor nog betere zichtbaarheid vanaf de A27 en om onderscheid te maken tussen de twee hallen werd het volume aan de A27 hoger dan het andere volume. De driedeling met transparant middengedeelte draagt ook bij aan een eenvoudige oriëntatie voor klanten, zowel buiten als binnen.

De dichte gevels zijn opgebouwd uit geïsoleerde sandwichpanelen afgewerkt met een door ons ontworpen blokprofiel. Hierdoor ontstaat een verticaal lijnenspel. De metallic afwerking van de panelen geeft de gevels een zachte uitstraling. De horizontale lijnen en enkele grote raampartijen breken de overwegend gesloten gevels.

Het entreedeel bestaat uit hoge glasvlakken afgewisseld met houten kozijnstijlen. Hierdoor krijgt de tussenruimte tussen showroom en werkplaats veel daglicht. Dit ondersteunt de beweging en oriëntatie in het gebouw.

Het gebouw werd in zeer korte tijd gerealiseerd. Tussen de eerste ontwerpschetsen en de oplevering zat een periode van slechts 18 maanden. In die tijd werd het gebouw ontworpen, tekeningen met de gemeente besproken, de vergunning aangevraagd en het plan uitgevoerd.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Caravan Centrum Meerkerk

Locatie:

Vianen

Realisatie:

2022

Fotografie:

Marcel van der Burg


Gerelateerde projecten