Totaalrenovatie Noorse villa Bussum

Uitbreiding van karakteristiek houten huis uit 1905


De Nieuwe ’s-Gravelandseweg in Bussum kenmerkt zich door een verscheidenheid aan houten huizen in diverse bouwstijlen waarvan een aantal op de Rijksmonumentenlijst staat. Deze Noorse villa gebouwd omstreeks 1905 stond twee jaar leeg en werd door de nieuwe eigenaar van de sloop gered. Het karakteristieke pand in chaletstijl kwam tijdens de ontwerpfase opnieuw in de belangstelling te staan van de gemeente en kreeg zelfs de status van gemeentelijk monument.

Normaal gesproken beperkt deze status de mogelijkheden voor renovatie en verbouw. In dit geval betekende het een kans om het project nog ambitieuzer aan te pakken en meer te realiseren dan het bestemmingsplan toestond. We realiseerden een verdubbeling van het volume waarbij de oude villa grotendeels gehandhaafd bleef. De bestaande sfeer en bouwstijl was uitgangspunt voor een nieuwe uitbreiding met vide, loopbrug en veel glas.


De nokhoogte van ruim acht meter loopt door in de nieuwe aanbouw aan de achterzijde. De stalen lichtstraat vormt een soort ‘las’ en verbindt de nieuwe uitbreiding aan het bestaande huis. De bestaande achtergevel is grotendeels behouden gebleven. In de vide is een loopbrug aangebracht die de bouwdelen met elkaar verbindt.

Aan de achterzijde brengt een hoog tussenlid van glas de bewoners van het oude naar het nieuwe deel van het huis. Houten gevels, lijnen en pannendaken lopen door in het nieuwe ontwerp. De glazen pui in de achtergevel geeft vrij uitzicht op de tuin. De kleur van de gevel bestaat uit warme tinten en olijfgroen. Hierdoor heeft het huis een vriendelijk karakter gekregen.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2016

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten