Winkel + woningen Nieuwestad Leeuwarden

Plan voor wonen boven de winkels


Het pand aan de Nieuwestad 104 is een Rijksmonument met gevelkroonlijst met empire-ornamentstukken en daarboven een geblokte kroonlijst. Het is verbonden met Nieuwestad 102 die minder diep is. Tussen Nieuwestad 102 en 100 ligt een smalle steeg. Nieuwestad 100 is het pand van C&A dat in opdracht van Brenninkmeijer in 1916 is gebouwd.

De opgave is gericht op het toegankelijk maken van de bovenetages ten behoeve van bewoning. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de steeg als ontsluiting voor de winkels. Een nieuwe zijontsluiting maakt het mogelijk om de panden via de achterzijde te bereiken. De winkelruimte wordt aan de achterzijde bouwkundig verbeterd. Er worden 7 woningen gerealiseerd in een bandbreedte van 80 tot 120 m2 BVO.


Afgelopen decennia hebben veel bovenverdiepingen van winkelpanden leeggestaan. Zo ook aan de Nieuwestad 102-104 in Leeuwarden, te zien aan het behang op de wanden, daterend uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Interessant om te zien, maar een slechte zaak voor het pand en de leefbaarheid van de binnenstad. In veel Nederlandse steden zijn nog steeds duiven de vaste bewoners van bovenwoningen.

Hoe heeft dit kunnen ontstaan? Het loonde jarenlang niet om bovenverdiepingen bij de winkel te betrekken. Te duur en te ingewikkeld. En dit zie je in elke historische binnenstad: voor veel beleggers was het verhuren van bovengelegen
verdiepingen niet interessant.

Inmiddels is het tij gekeerd. Winkelmeters staan steeds vaker leeg. De huurprijzen van winkels zijn gedaald en het loont om na te denken over het verbouwen van de leegstaande etages naar woningen.

Beleggers kijken op veel plaatsen naar het realiseren van woningen boven winkels. Hiermee wordt de leefbaarheid in binnensteden verbeterd en ontstaat er financiële ruimte voor de instandhouding van panden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

ALMI Investments BV

Locatie:

Leeuwarden

Realisatie:

2022

Fotografie:

VOCUS


Gerelateerde projecten