Woongebouw Beverhoek Breda

Robuuste nieuwbouw als toegangspoort naar de wijk


Deze locatie in Breda, op de hoek van de Beverweg en Tereringsedijk vroeg om een stevig stedenbouwkundig accent. Markant, zonder dat het alle aandacht opeist. Er staat nu een robuuste toren van zes woonlagen met daaraan gekoppeld twee lagere volumes. Een sprekend en speels gevelbeeld met een palet aan bakstenen breken het rigide en kolossale effect van de toren. Het laagste deel van het complex vormt de schakel met de bestaande bebouwing.

Aan de lange zijde van vier lagen hoog verspringen de raampartijen en weeft een zigzagpatroon van lichte bakstenen de elementen weer speels aaneen. Belangrijk is de plastische werking van de gevel, waarbij houten kozijnen zijn omkaderd met betonbanden en de kozijnen diep in de gevel liggen. Hierdoor ontstaat dieptewerking, noodzakelijk om een dergelijk gebouw een levende gevel te geven. De raamstroken verspringen en lopen door de verschillende metselkleurvlakken heen.

Er is gekozen voor een duidelijke blikvanger in de vorm van een robuuste toren van zes lagen hoog. De toren gaat over in twee bouwvolumes: een laagbouwdeel van vier lagen hoog en een overgangsdeel van drie lagen. Deze vormen de aansluiting met de bestaande bebouwing. Tegenover de toren is een ander gebouw gepland dat eveneens een toren zal krijgen, waarmee de twee torens samen de poort vormen naar deze wijk. Daarnaast is ook de aansluiting op de Teteringsedijk belangrijk. De entree van de appartementen ligt in de toren, aan de zijde van de Beverweg. Het kantoor op de begane grond is gesitueerd op de hoek. De gebeitste houten kozijnen sluiten aan op de kleur van het metselwerk.

We wilden een sprekend gevelbeeld maken met diepe kleuren en de betonnen raamkaders als lichte lijstaccenten. Het metselwerk verspringt steeds twee centimeter. Door middel van twee kleuren metselwerk is een vlakverdeling aangebracht zodat de grote gevelvlakken optisch worden verkleind. In de toren is dit ook goed te zien, hier loopt een lijn verticaal over het gebouw. De entree van de appartementen ligt in de toren, aan de zijde van de Beverweg. Daar steekt de basiskleur (geel, rood, paars, bruin) af tegen de contrastkleur (paarsrood).

Projectdetails


Opdrachtgever:

PPI Gadet

Locatie:

Breda

Realisatie:

2007

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten