Nieuwbouw houten woonensemble Vught

Woonensemble met geschakelde volumes voor ‘living apart together’




Een flexibele woonvorm met onderlinge verbondenheid voor samenleven, maar waar je je ook makkelijk kunt terugtrekken; dat was de vraag die wij gesteld kregen van de bewoners die al jaren op dit perceel woonden en er vroeger een tuincentrum runden. De wens was om er met familie of vrienden te blijven wonen, ook al was de naastgelegen woonwijk in de loop der jaren wel heel dichtbij gekomen.

Het werd een heel bijzonder ontwikkelproces. Aan de keukentafel gingen we in gesprek over het maken van een kleine nederzetting waar je samen leeft, maar waar je ook op jezelf kunt zijn. Letterlijk ‘living apart together’. Er ontstond een geschakelde woonvorm van vijf gebouwen die door middel van glazen sluisjes (internodiën) verbonden zijn. In de kern een gezamenlijke keuken en woonkamer en daaromheen drie vrijstaande huizen, ingericht als zelfstandige wooneenheden.


Verschillende aspecten in het nieuwe ontwerp hebben te maken met de oude bebouwing van het tuincentrum dat voornamelijk uit houten schuren bestond. Vroeger liep over het terrein een pad langs de oude schuren van het tuincentrum. Dit pad liep ook langs de tot woning omgebouwde 'kippenschuur' van de bewoners. Je zou het de meridiaan van het huis kunnen noemen. In het nieuwe plan hebben we dit pad als lengteas gehandhaafd. We hebben intensief samengewerkt met tuinarchitect Jan Nickmans van Puur Groen. Hierdoor zijn architectuur en buitenruimte met elkaar verweven.

De architectuur is sober en heeft voornamelijk functionele bouwkundige details. De gebouwen zijn allemaal geprefabriceerd met houtskeletbouw-wanden en eiken spanten. De houten spanten zijn de structurerende elementen in de vijf gebouwen. De 35 centimeter dikke houten kolommen staan vrij in de ruimte en hebben vaste onderlinge afstanden. Ze dragen de daken en vloeren en bepalen de sfeer in het interieur. De woonkamer en - keuken hebben een nokhoogte van 5,5 meter met zicht tot in de kap.

De gevels van zijn gemaakt van Padoek-houten latten (8 cm breed) en met eenvoudige technieken zijn de zakeldaken geconstrueerd te zien aan de sporenkappen en zinken mastgoten. Open glashoeken in de gevels geven diagonale zichtlijnen naar buiten. Met diagonale zichtlijnen rijg je ruimtes en plekken aaneen en ontstaat ruimtelijke dynamiek in een huis.


In onze projecten is verduurzaming een belangrijk thema, zo ook in dit project:
Alle vijf woningen worden verwarmd en gekoeld door middel van LTV vloerverwarming (LTV=laagtemperatuurverwarming) en een centrale bodeminstallatie met bodem-energie. Dit betekent dat warmte (of koude) uit de bodem wordt onttrokken en via een warmtewisselaar wordt afgegeven aan de woning en daarna wordt teruggegeven aan de bodem. Elektriciteit wordt opgewekt met PV-zonnepanelen die zijn aangebracht in het dakvlak (in-dak systeem).

De houten wanden zijn goed geïsoleerd en slaan geen warmte op. Daarmee zijn de huizen snel opgewarmd. Bij de betonvloer werkt dit tegenovergesteld: de betonvloeren neemt juist warmte op en staan warmte geleidelijk af. De combinatie van beton met hout is zeer geschikt voor het maken van een comfortabel binnenklimaat.

Verder zijn toegepast: triple isolatieglas met hoge isolatiewaarde, LED-verlichting met daglichten ruimtedetectie en domotica voor de aansturing van het huis. Hiermee is het hele project energieneutraal. Er wordt per jaar evenveel energie opgewekt als verbruikt.

Projectdetails


Opdrachtgever

Particulier

Locatie

Vught

Realisatie

2018

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten