Winkelcentrum Arena ’s-Hertogenbosch

Gedateerd winkelcentrum kreeg grondige facelift


Na een grondige facelift is het in 1998 gebouwde Arena-complex weer klaar voor de toekomst. VOCUS was verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe gevels en ontwerpbureau Blom&Moors nam de herinrichting van de openbare ruimte voor haar rekening.

De nieuwe gevels zijn gemaakt van licht kalksteen. Puien zijn verhoogd, verbreed en verplaatst en de openbare ruimte in het binnengebied sluit aan op de nieuwe gevels.

Een centraal punt vormt een nieuwe grote tafel met zitbanken. Hier komen oud en nieuw samen. In de tafel zijn namelijk vitrines aangebracht met archeologische vondsten, opgegraven tijdens de bouw van het Arenacomplex, waar je ook je telefoon kunt opladen.

Het pand, nog geen 20 jaar oud, had een grote luifel, een gesloten plint met veel metselwerk en lage winkelpuien. De spaanse architect Oscar Tusquets Blanca tekende het plan.

Met respect voor de oorspronkelijke uitgangspunten stelde VOCUS voor om de luifels te verwijderen, de donkere bedompte kleurstelling aan te passen, dichte gemetselde gevels te openen en kozijnen optisch te verhogen. Met meer lucht, licht en ruimte kwam er zuurstof in het gebied. In de lichte natuurstenen gevels is het horizontale lijnenspel overgenomen dat reeds aanwezig is in het bestaande pand.

De opdrachtgever, Aberdeen European Balanced Property Fund, investeerde in de renovatie van het complex dat bestaat uit een winkelgebied (ruim 12.000 m²), een ondergrondse parkeergarage (475 plaatsen) en appartementen.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Aberdeen European Balanced Property Fund

Locatie:

‘s-Hertogenbosch

Realisatie:

2015


Gerelateerde projecten