Natuurbegraafplaats Maashorst Schaijk

Rieten kapschuur was uitgangspunt voor nieuw ceremoniegebouw


Natuurbegraafplaats Maashorst neemt een bijzondere plek in binnen ons bureauportfolio. Voor de natuurbegraafplaats ontwikkelden wij samen met Natuurbegraven Nederland een ceremoniegebouw met informatiecentrum. In dit gebouw nemen mensen dagelijks afscheid van dierbaren, vinden ontmoetingen plaats en wordt gehuild, gelachen en het glas geheven. En dat op één van de mooiste plekken van Brabant in natuurgebied De Maashorst. Waar voorheen agrarisch akkerland lag, ligt nu een nieuwe natuurbegraafplaats met 14 hectare nieuwe natuur en 12 hectare bosgebied. Wij zijn trots dat we hieraan hebben mogen bijdragen en het gebouw is inmiddels bijna niet meer weg te denken van deze plek.


We hebben gezocht naar een gebouwvorm die zich voegt in het landschap en voelt als ‘een warm thuis’. We kwamen uit bij de kapschuur als gebouwtype. Dit heeft geresulteerd in een grote rieten kap met houten spanten met houten volumes waarin entree, informatiecentrum, toiletten en horecaruimte zijn gelegd. Het gebouw telt een oppervlakte van ruim 500 m².


De natuurlijke en ingetogen uitstraling van de rieten kap met eikenhouten spanten wordt versterkt door een de toepassing van verschillende houtsoorten waaronder lariks, gevlinderde vloeren, klinkerbestrating en een grote open haard in de ontvangsthal.

De ceremonieruimte is ondergebracht in het hoge, open volume. De koffieruimte, informatiecentrum, spreekkamers en een condoleance- en familiekamer liggen in het lagere, meer gesloten volume. De 'onafhankelijkheid' tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk 'op eigen benen'. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijke zichtbaar gehouden.


Voor natuurbegraafplaats Maashorst in Schaijk werkte VOCUS samen met Natuurbegraven Nederland. Bij de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats gelden uitgangspunten, waaronder het terugbrengen, behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Natuurbegraven kent in Europa al een lange historie. Voor deze vorm van begraven is inmiddels ook veel belangstelling.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Natuurbegraven Nederland

Locatie:

Schaijk

Realisatie:

2016

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten