Horecapaviljoen Soesterdal Soesterberg

Duurzaam en vooruitstrevend restaurant ligt aan oude vliegbasis Soesterberg


Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café-restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis. Windgesteldheid, zon-oriëntatie en materiaalkeuze waren bepalend en gericht op het realiseren van comfort en energiebesparing en een gezond gebouw.


De erfenis van vliegbasis Soesterberg bestaat uit een ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden. Soesterdal is onderdeel van deze nieuwe invulling. In opdracht van SEMS groep maakte VOCUS architecten een duurzaam ontwerp voor een café-restaurant met een weids uitzicht, omringd door terrassen en speelplekken en gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum.


In het uitgestrekte landschap van de voormalige vliegbasis is het paviljoen als nieuwe 'hangar' herkenbaar en verwijst in vorm en materiaalgebruik naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden.

Door de hoge glazen puien sluit de binnenruimte naadloos aan op de terrassen en speeltuinen rondom het paviljoen. De overstekken aan de zuid- en westzijde geven beschutting voor gasten op het terras en zonwering voor gasten die binnen zitten. Dit zorgt binnen voor een aangenaam binnenklimaat, voorkomt opwarming van het paviljoen en vermindert het energieverbruik voor koeling van de binnenruimte.


Vanaf de eerste schetsen voor het driehoekige kavel is rekening gehouden met het verloop van de zon. Het lessenaarsdak is gericht op het zuiden met overstekken aan de zuid- en westzijde.

Projectdetails


Opdrachtgever:

SEMS Groep

Locatie:

Soesterberg

Realisatie:

2020

Fotografie:

Rob van Esch


Gerelateerde projecten