Nieuwbouw houten villa Bussum

Villa in hout, staal en glas


VOCUS werd gevraagd voor de verbouwing van een gedateerd jaren zeventig-huis in Bussum, maar al snel bleek dat de wensen en ambities niet realiseerbaar waren binnen de contouren van het bestaande huis. De bovenbouw werd gesloopt tot de begane grond-vloer en daarop werd een nieuw ontwerp gerealiseerd in hout, staal en glas.


Aan de voorzijde is het huis gesloten; aan de achterzijde maximaal open met hoge puien, waardoor zicht op de tuin en het achtergelegen natuurgebied van het Goois Natuurreservaat ontstaat. Het huis heeft door het vele hout een natuurlijke uitstraling.

De lessenaarsdaken hebben overal grote overstekken. Houten kolommen dragen de lessenaarsdaken en vormen samen een kolommenrij. De gevels zijn uitgevoerd in Cederhout (WRC) in combinatie met stalen kozijnen en betonnen vloeren.


Bij de voordeur is een hap uit het volume gehaald. De grote entreepui met houten deur werpt licht in de hal. Vanuit de hal ervaar je een lange zichtlijn naar achteren, richting woonkamer en keuken. In het voorhuis liggen garage, werkkamer en slaapkamers.

Het achterhuis heeft één laag en wordt gevormd door een open, loftachtige ruimte met een ‘gesloten box’ in het midden als bijkeuken. De stalen glaspui is in de zomer vrijwel volledig open te schuiven.

Verwarming en koeling vindt plaats via warmtepompen. Hemelwater wordt geïnfiltreerd in de bodem.

 

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2016

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten