Studentenwoningen Oosterhoutseweg Breda

Studentencomplex in en rondom historische villa uit 1860


Breda kende een tekort aan studentenwoningen. Deze 42 studentenwoningen vormden een welkome en tevens unieke toevoeging aan het bestaande aanbod. Het studentencomplex bestaat uit 16 woningen in het oude, verbouwde kasteeltje uit 1860 en drie nieuwe paviljoens met in totaal 26 units. Deze paviljoens, gesitueerd rondom een hofje, zijn onderdeel van een herbestemmingsplan met deels verbouw en deels nieuwbouw op een oud kavel. Er is veel zorg besteed aan het behoud van het monumentale ‘Beukenlaantje’ op het perceel.

De studentenpaviljoens bestaan uit individuele kamers met eigen badkamer en een gezamenlijke grote eetkeuken. Deze ligt op de hoek van ieder paviljoen een geeft uitzicht op het centrale binnenhof.


De paviljoens zijn onderdeel van een herbestemmingsplan met deels verbouw en deels nieuwbouw op een oud kavel.

Zestien studentenwoningen liggen in het verbouwde kasteeltje uit 1860 en de nieuwbouw betreft drie paviljoens met in totaal 26 kamers rondom een hofje. Er is veel zorg besteed aan het behoud van het monumentale ‘Beukenlaantje’ op het perceel. De studentenpaviljoens bestaan uit individuele kamers met eigen badkamer en een gezamenlijke grote eetkeuken. Deze ligt op de hoek  van ieder paviljoen een geeft uitzicht op een centraal binnenhof waar de kamers van het kasteeltje en de paviljoens aan zijn gesitueerd.

Breda heeft een groot tekort aan studentenwoningen. Alle 42 kamers zijn permanent verhuurd. Deze zijn een unieke toevoeging aan het bestaande aanbod van studentenkamers in Breda.

De nieuwe binnengevel van het hofje staan licht schuin ten opzichte van het kasteeltje, waarmee het aangezicht van het oude pand beter zichtbaar wordt. Hadden we de woningen in een haakse lijn ten opzichte van het oude pand geplaatst, dan was de linkerhoek en het torentje van de witte voorgevel weggevallen. Door de wanden te laten wijken haal je wat ver weg ligt naar voren. Hierdoor wordt het perspectief gemanipuleerd. Een aloud principe, zoals ook door Bernini toegepast op het Sint-Pietersplein in Rome. Daar lopen de pleinwanden tabs, waardoor de basiliek wordt uitvergroot.

Op verschillende plaatsen in Nederland realiseert VOCUS plannen voor studenten, jongeren en starters. Er is nog steeds een groeiend tekort aan goede studentenhuisvesting en starterswoningen. Vrijwel elke stad met hoger onderwijs kampt met scheefgroei in vraag en aanbod.

We hebben ervaring met zowel huur- als koop-woningen en werken voor projectontwikkelaars en woningcorporaties. Gezien de problemen die starters ervaren bij het verkrijgen van een hypotheek ligt het accent in deze tijd vooral op huurwoningen. Bij studentenhuisvesting gaat het vrijwel altijd om huur.

Het project bij het kasteeltje in Breda laat zien hoe 42 studentenstudio’s betaalbaar geïntegreerd kunnen worden op een prachtige oude en inspirerende plek. De opzet is sober en doelmatig. Het hofje versterkt het oude kasteeltje en het bestaande Beukenlaantje.

Projectdetails


Opdrachtgever:

PPI Gadet OG BV

Locatie:

Breda

Realisatie:

2009-2010

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten