C&A Haarlemmerstraat Leiden

Nieuwe gevel voor bestaand C&A pand in Leids winkelgebied


Het ontwerp is gebaseerd op een nieuwe gemetselde voorzetgevel ter plaatse van de drie dwarskappen van het oude pand van de C&A. Het middelste geveldeel werd aangemerkt als hoofdentree. Daar ontstond een hoge glaspui met veel transparantie en zicht op het interieur.

De aluminium gevelkozijnen zijn diep in de gevel gelegd met diepe neggen en spiegelstukken boven de ramen. Horizontale banden zijn toegegepast om een onderscheid te maken tussen de bouwlagen.

Het C&A-pand ligt precies tegenover het project Haarlemmerstraat 101-111 dat VOCUS ontwierp.


Het C&A gebouw aan de Haarlemmerstraat in Leiden ademde alles uit van de jaren zeventig: lage winkelpuien, een doorgaande betonband met koudebruggen, rood metselwerk met lichte voegen, puntvormige erkerrramen, houten kozijnen en een dak als een zaagtand, met puntvormige dwarskappen erachter.


De hele opzet van de winkel voldeed niet meer aan de wensen van zowel C&A als de nieuwe pandeigenaar Coltavast. VOCUS werd gevraagd een nieuwe gevel te tekenen met meer transparantie en hoogte in winkelpuien. Een gedeelte van het pand was in het verleden afgestoten, daar is nu Jeans Centre gehuisvest. Dit viel buiten de opdracht.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Coltavast

Locatie:

Leiden

Realisatie:

2020

Fotograaf:

Rob van Esch


Gerelateerde projecten