De Tinfabriek was nog tot 2017 in gebruik voor het bewerken van tin. Het Amerikaanse bedrijf Alpha bouwde de fabriek in 1956 en besloot de fabriek na 60 jaar te sluiten. Volvo Buitenweg kocht het complex en besloot het te transformeren met een brede invulling. Het autobedrijf stapte af van het idee van een traditioneel garagebedrijf met showroom. Zij bouwden een ontmoetingsplek voor autoliefhebbers, ondernemers en bezoekers van evenementen. Het gebouw viel in de prijzen en was vanaf de start een trekpleister voor duurzaam ondernemerschap.


Waar het smelten van tin voorheen achter gesloten deuren plaatsvond, is de nieuwe Tinfabriek een plek waar dagelijks veel mensen samenkomen. Het behoud van waardevolle historische elementen in het gebouw stond centraal in onze aanpak. Daarbij hebben staan gebouwdelen zoals gieterij, perserij en schoorsteen centraal.

Bestaande elementen zoals de 50 meter hoge rode schoorsteen, de stoere dakoverspanning, de ruwe prefab betonnen elementen en de hoge, grote ruimtes met veel daglichttoetreding zijn bepalend voor het ontwerp. Een deel van de langgerekte lange betonnen gevel aan de straatzijde is opengebroken, vervangen door glas en benut als etalageruimte. Hierdoor ontstaan zichtlijnen die letterlijk door het hart van het gebouw gaan. Die openheid en transparantie is in lijn met de filosofie van de ondernemer achter het masterplan.

Op alle vlakken is ingezet op een duurzaam ontwerp. Transformatie en behoud van cultureel erfgoed in plaats van nieuwbouw, zonnecellen op het dak, vloeren wandisolatie, warmtepompen en waterdoorlatende bestrating die zorgt voor regenwaterinfiltratie. Hergebruik van materialen waaronder de betonnen prefab geveldelen. Met als resultaat gezonde en comfortabele ruimtes voor werknemers en bezoekers en een laag energieverbruik.

In de Tinfabriek is een nieuwe structuur ontstaan met een natuurlijke verwevenheid tussen de karakteristieke kenmerken van het bestaande gebouw en nieuwe elementen zoals het glazen tussenlid met centrale entreehal. Dit door ons geïntroduceerde tussenlid verbindt de verschillende gebouwfuncties zoals showroom, werkplaats, ontmoetingsruimte en flexwerkplekken. De Tinfabriek opende in december 2018 haar deuren voor het publiek. Ook de tweede fase van het masterplan is gerealiseerd: Meettin. Je kunt in de Tinfabriek ook terecht voor vergaderruimtes, zakelijke bijeenkomsten en flexwerkplekken.

Het gebouw is naast autobedrijf, kantorenlocatie en evenementenhal ook een plek waar organisaties, bestuurders en politici samenkomen om te spreken over de verduurzaming en transformatie van de gebouwde omgeving.

Het gebouw won in 2022 de eerste editie van de De Bazel Architectuurprijs en heeft een duurzaam label: ‘BREEAM In Use Excellent’. Het bewijs dat ook industrieel erfgoed verduurzaamd kan worden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Volvo Buitenweg

Locatie:

Naarden

Realisatie:

2018

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten