Optopping Schepen Oppenwervestraat Arnhem

Verduurzamen en optoppen woongebouw Arnhem (locatie 2)


Voor woningverhuurder Heimstaden maakte VOCUS een viertal studies voor het optoppen en het verduurzamen van bestaande woongebouwen. De opgave was het realiseren van zo veel mogelijk nieuwe woningen en het realiseren van een labelsprong naar minimaal energielabel C. Door woongebouwen uit verschillende periodes te bestuderen ontstond een goed beeld van de mogelijkheden en de onmogelijkheden van woongebouwen uit verschillende periodes.

Project 3:
In Arnhem onderzocht VOCUS de mogelijkheid voor extra woningen en het verduurzamen van twee bestaande woongebouwen aan de Schepen van Ommerenstraat. Het betreft twee woongebouwen uit de jaren ’90 met energielabel C. De 66 bestaande woningen over 4 lagen in een deels getrapte structuur, worden middels galerijen ontsloten. Op de begane grond zijn de bergingen en de entrees gesitueerd.

Constructief is boven op deze bestaande gebouwen met een betonnen skelet twee extra lagen mogelijk. Hierin wordt de structuur van de bestaande woningen doorgetrokken. Dit resulteert in 24 extra woningen met label A+++. In de bestaande woningen wordt HR++ glas geplaatst en de spouw wordt beter geïsoleerd, waarmee de woningen label A+ krijgen.

De nieuwe optopping borduurt voort op de oorspronkelijke getrapte structuur van het gebouw. Bewust is gekozen om het metselwerk niet door te zetten, maar de optopping van een zinken afwerking te voorzien. De nieuwe woningen vormen zo een ‘kroon’ bovenop het bestaande gebouw.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Heimstaden

Locatie:

Arnhem

Fotografie:

VOCUS


Gerelateerde projecten