Houten is in de jaren tachtig uitgebreid met diverse woonwijken ontsloten via de Rondweg. In deze uitbreidingswijken zijn ook kantoorgebouwen gerealiseerd. Kantoorgebouw De Hoeve stond lange tijd leeg, zoals meerdere kantoorgebouwen aan de rand van woonwijken. Deze gebouwen zijn geschikt voor herbestemming en herontwikkeling naar woningen, juist vanwege de gunstige ligging aan de rand van de woonwijk.
De eigenaar van De Hoeve besloot het gebouw te transformeren naar wonen. VOCUS architecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor tien appartementen variërend in grootte van 70 tot 115 vierkante meter vloeroppervlak.
De buitengevels zijn wit gekeimd en het pannendak vernieuwd, wat het gebouw weer een frisse uitstraling geeft. De kwaliteit van de woningen maar ook het nieuwe aanzicht van het pand, zit met name in de toevoeging van balkons - met ramen van vloer tot plafond - en de plaatsing van grote daklichten in de kapwoningen. Op de bovenste verdiepingen was weinig daglicht aanwezig. Die hebben we bewoonbaar gemaakt door balkons met schuifdeuren toe te passen en grote dakopeningen met ramen.
Dit resulteerde in loftwoningen met schuine kap die juist heel fraai zijn geworden. De balkons en de grotere ramen doen ook veel in de beleving van de gevel, het is gelukt die toe te voegen met respect voor de verticale geleding van het bestaande ontwerp.
Er zit nu veel meer dynamiek in de verschijningsvorm van het pand. Ook de centrale ruimtes, zoals de entreehal, zijn opgewaardeerd en hebben dankzij mooie materialen en houten wandbekleding meer warmte en kwaliteit gekregen.
Vanzelfsprekend is bij deze transformatie en verbouwing ook een verduurzamingsslag meegenomen. Het bestaande zonwerende glas is vervangen door transparante HR++ -beglazing en de woningen zijn gasloos uitgevoerd met elektrische luchtwater-warmtepompen. De oude radiatoren zijn vervangen door vloerverwarming.
Maar misschien is het behoud van dit pand en de metamorfose van kantoren naar woningen nog wel de grootste winst. We hebben zo veel mogelijk proberen te bereiken met zo eenvoudig mogelijke ingrepen. Door het bestaande pand vooraf minutieus te scannen en de bestaande constructie goed te onderzoeken ontstaat inzicht hoe je de beste indelingen kunt maken. Het softwareprogramma Archicad waarmee wij werken leent zich goed voor dit type transformatieprojecten. In dit 3D-tekenpakket zit een speciale renovatie-tool waarmee je eenvoudig onderscheid kunt aanbrengen tussen de te handhaven, te slopen en nieuw te bouwen delen van het gebouw.
Projectdetails
Opdrachtgever:
Van den Breemer Vastgoed
Locatie:
Houten
Realisatie:
2020
Fotografie:
Rob van Esch