Woongebouw Rijnhuizen Nieuwegein

Duurzaam wonen op bedrijventerrein in transitie


De stad is in beweging. En dat zal de komende jaren ook zo blijven. Zo gaf de gemeente Nieuwegein in 2008 een vergunning af voor een kantoorgebouw op een grasveld tussen twee andere bedrijfspanden aan de Marconibaan 3. Maar gebouwd werd er nooit. De financiële crisis gooide roet in het eten. Inmiddels staat bedrijventerrein Rijnhuizen aangemerkt als transformatiegebied. In het nieuwe stedebouwkundige plan zal Mooi Rijnhuizen de komende jaren veranderen van bedrijventerrein in een levendige woonwijk. VOCUS geeft vorm aan die verandering met een duurzaam woongebouw met 48 appartementen.

Ruimte voor een leefbaar en fijn woonklimaat
Een interessante opgave die past bij de duurzame ambities opdrachtgever en VOCUS. Verduurzaming is geworteld in onze werkwijze. En dat betekent meer dan zorgen voor een lage milieubelasting of een energieneutraal ontwerp. Het gaat ook om ver vooruitkijken, rekening houden met de toekomst binnen de kaders van nu. Het woongebouw mocht robuust zijn, rijtjeshuizen zouden niet passen op deze plek. Het bestemmingsplan biedt ruimte voor het maken van een woongebouw met 5 bouwlagen. Bijzonder aan het ontwerp is het lichte atrium met glasdak en houten spanten. In deze ruimte heeft elk appartement een eigen voordeur. Aan de zuidkant zorgen naar binnen vallende loggia’s voor zonwering, aan de noordkant vangen de uitstekende balkons juist zo veel mogelijk daglicht.

Het gebouw is robuust, de materialen zijn natuurlijk en licht en de gevelopeningen zorgen voor contact met de straat. Parkeerruimte is voorzien in de hoge plint op de begane grond, waar aan de straatkant ook twee multifunctionele ruimtes liggen. Die zijn gereserveerd voor gezamenlijk gebruik of voor toekomstige bedrijvigheid zoals een winkeltje of bedrijfsruimte.

Bijzonder is de vooruitstrevende houding van de opdrachtgever, die kiest voor het halen van duurzame klimaatambities. Zo verdwijnt al het grond- en regenwater daadwerkelijk in de grond, zorgt een groen dak voor het tegengaan van hittestress en is het energieverbruik laag dankzij goede isolatie en zonnepanelen. Het gebouw is helemaal gasloos, en voor het ontwerp zijn zo veel mogelijk duurzame en onderhoudsarme materialen gekozen. De opdrachtgever rust het woongebouw bovendien uit met drie elektrische deelauto’s, om zo autobezit én het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Het resultaat is een woongebouw dat past in de transitiefase van Rijnhuizen.

Projectdetails


Opdrachtgever

Niroc Vastgoed

Locatie

Nieuwegein

Realisatie

2023-2024

Visualisatie:

YUCONVR


Gerelateerde projecten