Kantoor Rabobank Huizen

Oude casco bleef behouden bij transformatie


Het bankfiliaal van de Rabobank aan de Naarderstraat in Huizen was sterk verouderd. Het gebouw sloot niet meer aan bij de behoefte van de bank en had bovendien een gesloten uitstraling. De eerste gedachte was het slopen van het oude gebouw en het realiseren van een nieuw groter pand. Maar aangezien traditionele bankfilialen steeds meer verdwijnen, werd voorgesorteerd op krimp.


VOCUS werd gevraagd om het nieuwbouw-ontwerp te verlaten en een kleine compacte bank-’winkel’ te bedenken, met de mogelijkheid om het gebouw ook voor andere gebruikers in te zetten. Het was een logische keuze om dan uit te gaan van transformatie van het bestaande gebouw in plaats van nieuwbouw: een verantwoorde keuze vanuit duurzaamheids-perspectief. Het casco is in grote mate behouden en de gevels zijn vernieuwd. Het gebouw bestaat uit één laag, met een middendeel in twee lagen. Wij vonden het belangrijk om het gebouw open te maken door middel van een centrale, transparante entree.

Omwonenden werden intensief bij het ontwerpproces betrokken, als ook het projectteam van de Rabobank dat zich bezighield met keuzes voor inrichting, LED-verlichting, verwarmingsinstallaties en verduurzaming. Het oude pand was gedeeltelijk geïsoleerd. Na verbouwing heeft gebouw een volledig geïsoleerde schil en een sedumdak met zonnepanelen. Om te veel opwarming van het interieur tegen te gaan is aan de voorzijde zonwerend glas toegepast.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Rabobank Noord Gooiland

Locatie:

Huizen

Realisatie:

2015

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten