H&M Ginnekenstraat Breda

Nieuwe megastore H&M werd geopend in kernwinkelgebied


In opdracht van DELA Vastgoed heeft VOCUS een nieuwe megastore voor H&M ontworpen aan de Ginnekenstraat in Breda. De modeketen voegde daar drie winkels uit de Bredase binnenstad samen tot één pand. Ook de interieurafdeling H&M Home werd aan het pand toegevoegd.

Het is met 4.000 vierkante meter een van de grootste winkels in het Bredaase centrum. De winkel ligt op de hoek van de Ginnekenstraat en Bleekstraat (naast de HEMA). Voorheen stonden aan deze straat twee panden, die nu zijn samengevoegd tot één groot pand.

De winkel bestaat uit drie lagen en is voorzien van roltrappen in het hart van de winkel. De winkelplint bestaat uit natuursteen met puien die doorlopen in de Bleekstraat. De winkelentree ligt aan de Ginnekenstraat met een erkerraam als centraal accent.

De Bleekstraat is van oudsher een steeg die de Ginnekenstraat verbindt met de Markendaalseweg, waartussen zich vroeger een levendig lakenkwartier bevond. Het nieuwe plan is in nauwe samenwerking met de stedenbouwkundige van de gemeente Breda ontstaan. Doel was een helder blok te maken aan de Ginnenkenstraat en het bouwvolume terug te laten springen in de vorm van een setback; dit betekent dat de verdiepingen van het winkelpand terug liggen ten opzichte van het vlak van de zijgevel.

Er is gekozen voor een sobere metselsteen in een handvormformaat met verschillende metselverbanden, terugspringende spiegelstukken in de gevelvlakken en een drietal uitspringende horizontale cordonlijsten om de verdiepingen te accentueren.

De staande ramen met stalen hekwerken sluiten aan bij de raamritmiek van panden in de straat. Aan de Bleekstraat zijn zogenaamde blindnissen toegepast om ritme te krijgen in de gevels. Het pand heeft aan de voorzijde een pannendak. Dit dak is aan de bovenzijde open waarachter alle installaties zijn geplaatst.

Samen met Inter Vastgoed Nederland werd intensief samengewerkt om te komen tot een passende ontwikkeling. VOCUS was verantwoordelijk voor de totale technische engineering, de prijs- en contractvorming en de directievoering tijdens de bouw. Het project is binnen 2 jaar ontwikkeld en gebouwd. Een recordtempo voor bouwen in een historische binnenstad.

Projectdetails


Opdrachtgever:

DELA Vastgoed

Locatie:

Breda

Realisatie:

2018

Fotografie:

Rob van Esch


Gerelateerde projecten