Winkelcentrum AH XL Leeuwarden

Verduurzaming en upgrade Winkelcentrum Tijnjedyk


In Leeuwarden is in nog geen vier maanden een vernieuwde Albert Heijn XL opgeleverd, enkele dagwinkels en een nieuwe Aldi. Onze ingreep was gericht op het naar boven halen van het oude lijnenspel dat in het oorspronkelijke gebouw te zien was. Kenmerkend is de hoge entreepartij met glaspartijen en de grote hal die daarachter ligt.

De nieuwe layout integreert op slimme wijze de Aldi in het gebouw. Met het nieuwe ontwerp voor het parkeerterrein is de logistiek verbeterd en sluit alles goed op elkaar aan. En de toegang is laagdrempeliger.

Voor de geveltransformatie werd ClickBrick en aluminium ingezet. Dit circulaire materiaal wordt droog aan de gevel gemonteerd. De stenen zijn over een aantal decennia weer eenvoudig te gebruiken.

Winkelcentrum Tijnjedyk was oorspronkelijk gebouwd als Miro Center in 1972. Gevels en daken werden destijds niet geïsoleerd en door diverse verbouwingen in de loop van de jaren ontbrak het aan een heldere structuur in de gevels en in de layout. Het parkeerterrein was rommelig en sloot niet logisch aan op de het gebouw.

Ahold Real Estate vroeg VOCUS het gebouw weer te laten voldoen aan de eisen en de wensen van vandaag. De complete gevel werd met respect voor het oorspronkelijke plan uit 1972 vernieuwd. De layout van het winkelcentrum werd gewijzigd en op logische manier aangesloten op het parkeerterrein en een extra supermarkt werd toegevoegd. Mede door de circa 1500 zonnepanelen op het dak werd een zeer duurzaam en ‘all electric’ winkelcentrum gerealiseerd.

Het winkelcentrum bevat een Albert Heijn XL, enkele dagwinkels en een nieuwe Aldi. Onze ingreep in de gevel was gericht op het naar boven halen van het oude lijnenspel dat in de oorspronkelijke gevels te zien was. Voor de geveltransformatie werd ClickBrick ingezet. Dit circulaire materiaal wordt niet gemetseld, maar droog in de gevel gemonteerd. De stenen kunnen weer uit elkaar geklikt worden en zijn één op één te hergebruiken. Hierdoor kan de gevel ook eenvoudig worden aangepast wanneer de retail daar om vraagt.

Kenmerkend voor het gebouw is de hoge entreepartij met glaspartijen en de grote hal die daarachter ligt. Veel daglicht komt op deze wijze binnen wat de binnenruimte aantrekkelijk maakt en comfort geeft aan de bezoekers. In de nieuwe layout is ook plaats gemaakt voor een vernieuwde Aldi. Het voetgangersgebied op het nieuwe parkeerterrein loopt nu naadloos over op de centrale hal van het winkelcentrum. Zo zijn parkeerterrein en winkelcentrum logisch op elkaar aangesloten en is de toegang laagdrempeliger gemaakt.

Zo veel mogelijk elementen uit het oorspronkelijke gebouw bleven behouden en zijn geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Hierdoor kon de upgrade binnen budget worden gerealiseerd.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Ahold Real Estate

Locatie:

Leeuwarden

Realisatie:

2020

Fotografie:

Rob van Esch


Gerelateerde projecten