Centrumplan Schaijk

Masterplan voor winkels, woningen, voorzieningen en parkeren


Het centrum van Schaijk is weer een plek waar iedereen graag naartoe komt, om te winkelen, wonen, werken en te verblijven. Het ademt de sfeer van een bruisend dorpshart. Met betaalbare huur- en koopappartementen, dagwinkels, commerciële ruimtes, supermarkten, parkeervoorzieningen en plek voor kleine en grote evenementen.

VOCUS maakte het masterplan voor het nieuwe dorpshart bestaande uit drie bouwdelen die een duidelijke verwijzing maken naar de ontstaansgeschiedenis van Schaijk. Geen massieve gevelwanden, maar losse volumes met een duidelijke nevenschikking en gevels, goot- en noklijnen die subtiel verspringen. Een gevarieerde kleurschakering in baksteen, dakpannen, balkons, hekwerken en dakranden versterkt de diversiteit maar geeft ook samenhang. Lopend door het centrum ontstaat zo na elke hoek weer iets nieuws, waardoor het gebied boeiend blijft maar ook een duidelijke eenheid vormt.

Om de kern van Schaijk te transformeren tot dit nieuwe woon- en winkelgebied hebben gemeente, omwonenden, MKB, een woningcorporatie en twee ontwikkelaars de handen ineen geslagen. VOCUS was verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige, architectonische en bouwkundige uitwerking van alle bouwdelen in het plangebied.

Door de nieuwe verbinding tussen de Schutsboomstraat en Europaplein vermindert de verkeersdruk in de noordelijk gelegen Pastoor van Winkelstraat. Deze oude straat met lintbebouwing kan hierdoor een meer centrale functie krijgen. Samen met de omliggende straten vormt ze het hart van Schaijk.

De nieuwbouw van blok 2 aan de Schutsboomstraat vormt een belangrijk onderdeel van de complete metamorfose van het centrum tot een echt dorpshart met ruimte voor wonen, werken, winkelen en verblijven. Het ontwerp bestaat uit een blok dat is opgeknipt in kleinere delen, wat een vriendelijke en kleinschalige uitstraling geeft. De variatie in gevels en de toegepaste materialen is een duidelijke verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van Schaijk.

Het blok bestaat uit drie lagen, met in de plint commerciële ruimtes en een glazen hoekentree naar de supermarkt. Op de begane grond bevinden zich ook een parkeergarage en bergingen voor de bewoners van de bovengelegen twaalf lichte en ruime appartementen. Deze zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping.

Het ontwerp voor de Schutsboomstraat is zorgvuldig ingepast in de bestaande omgeving. Geen strakke gevelwanden en aaneengesloten massieve daken. Maar losjes gerangschikte gevels, verschillende dakvormen, horizontale en verticale structuren en open hoeken van glas. Grenzend aan de supermarkt is een glazen tussenlid toegepast met daarin trap en lift voor ontsluiting van de twaalf appartementen. Dakkapellen zorgen daglicht in de bovenste appartementen.

Door het gebruik van verschillende kleuren dakpannen en baksteen ontstaat afwisseling en variatie in de verschillende bouwvolumes. Zo is Schaijk ook ontstaan: een schakeling van losse volumes. Een zorgvuldig afgestemd kleurenpallet zorgt voor eenheid en samenhang tussen de losse bouwvolumes. De toepassing van verschillende soorten baksteen en keramische dakpannen is kenmerkend voor de omgeving. Deze detaillering is het verbindende element tussen het verleden en het
heden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Movement Real Estate

Locatie:

Schaijk

Realisatie:

2019

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten