Woningen in kantoorgebouw De Donck ’s-Hertogenbosch

Leegstaand kantoorgebouw werd woongebouw met 66 appartementen


Een herbestemming 'pur sang'. Deze ontwikkeling laat zien hoe je duurzame impact kunt maken, gebruikmakend van de eigenschappen van een bestaand gebouw. Met minimale middelen werd een heel nieuw gebouw gemaakt.

Het verouderde kantoorpand ´De Donck´ ligt in een stedelijk herontwikkelingsgebied in Den Bosch waar geen vraag meer is naar kantoorgebouwen. De keuze voor transformatie naar wonen was hier een vanzelfsprekende denkrichting. Met minimale aanpassingen kon onze opdrachtgever de gewenste transformatie realiseren. De voormalige erkers zijn nu balkons en het gebouw heeft meer gevelopeningen gekregen. Ook werd het gebouw zo verduurzaamd dat de appartementen allemaal over een duurzaam energielabel beschikken. Het appartementencomplex herbergt na de herontwikkeling 66 volledig ingerichte short stay studio's en appartementen. Alle woningen hebben een eigen parkeerplaats.

We hebben gekozen voor een midden-ontsluiting om de woningen te bereiken. Het gebouw is behoorlijk diep. Hiermee liggen alle woningenaan de gevels en zijn voorzien van daglicht. Met dakkapellen en balkons was het mogelijk om de woningen te laten voldoen aan het Bouwbesluit.

De Donck is een voorbeeld van een succesvolle en integrale gebouwtransformatie. Door goed te puzzelen kun je kantoorgebouwen als deze weer een nieuw leven geven.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Van Deursen Groep

Locatie:

Den Bosch

Realisatie:

2017

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten