Dit chique woon-winkelcomplex van maar liefst 70 meter lengte heeft alles in zich: internationale allure, een toplocatie, meerdere winkels, een supermarkt, appartementen en leasure. Het programma van zo’n 15.0000 m2 is verdeeld over meerdere verdiepingen en meerdere straten. Het gebouw is flexibel indeelbaar en goed aan te passen aan de wensen van de verschillende huurders. Het is tevens een voorbeeld van inpassingen van nieuwbouw, renovatie en restauratie in een historische omgeving.


Het winkelcomplex, op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat in Den Haag, sluit qua grootte en architectuur aan op haar omgeving. Zowel op de grote blokken aan de Grote Marktstraat als de fijnmazige gevelarchitectuur van de Wagenstraat. Je zou kunnen zeggen dat het project aansluiting heeft met zowel het gedachtegoed van Berlage die de Grote Marktstraat bedacht, als grootindustrieel Pander die hier de Panderpassage bouwde. Het project werd de opmaat voor een langdurige aanwezigheid van VOCUS in de Hofstad. VOCUS werd door de gemeente Den Haag en Bureau Binnenstad gevraagd te helpen met onderzoeken en verbeterplannen voor de Spuistraat, Vlamingstraat, Noordeinde-Hoogstraat en de Schoolstraat.

We lieten ons inspireren door de warenhuizen van Harrods, Lafayette en Louis Vuitton in Parijs en Londen. Gebouwen van het grote gebaar, veel detail en allemaal met de ronde hoek als uitgangpunt.

De ronde hoek komt ook in Den Haag op allerlei plaatsen voor, zoals te zien bij de Bonneterie aan de Gravenstraat-Hoogstraat. Dit pand wordt gekenmerkt door twee soorten natuursteen en hoge etalageramen in de plint van het gebouw.

Daar waar de Bonneterie een verticale geleding heeft wordt het pand van Louis Vuitton aan de Champs Élysées in Parijs gekenmerkt door een horizontaal lijnenspel met horizontale banden en ‘setbacks’ naar boven toe.

We vonden in beide gebouwen voorbeelden die we konden gebruiken als ontwerpuitgangspunt voor de opgave aan de Grote Markstraat in Den Haag.

Het ontwerp kenmerkt zich door grote winkelpuien, strakke gevelritmes van natuursteen, fijnmazige raampartijen in dunne profielen en enkele grote accenten, zoals uitstekende erkers en afgeronde hoeken. Geïnspireerd op de warenhuizen van Harrods, Lafayette en Louis Vuitton in Parijs en Londen.

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald en is Marks & Spencer vertrokken. Daarmee kwam 6.500 m2 van het project leeg te staan. Het oorspronkelijke gebouwconcept werd dus al snel op de proef gesteld, dat is helaas de realiteit in binnensteden. De Markies is inmiddels volledig herverkaveld en heeft nieuwe gebruikers zoals modeketen Uniqlo, supermarkt Jumbo, klimhal Beest Boulders en een extra woning naast de appartementen op de bovenste laag.

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald en is Marks & Spencer vertrokken. De Markies is volledig herverkaveld met nieuwe gebruikers zoals Uniqlo, Jumbo en De Klimhal op twee verdiepingsvloeren. Ons gebouwconcept werd op de proef gesteld. We konden ervaren hoe belangrijk het is als kolommenstructuur- en gevelstructuur op elkaar zijn afgestemd en er een herverkaveling kon plaatsvinden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Movement Real Estate - Built to Build - Van Deursen Group

Locatie:

Den Haag

Realisatie:

2014

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten