Winkels + woningen Veemarktstraat Breda

Winkelpand met nieuwe appartementen kreeg Bredaase monumentenprijs


Het pand aan de Veemarktstraat 23 heette vroeger De Vergulde Craen en was jaren de winkel van de chique porseleinzaak van de gebroeders Mannaert in Breda. De broers hadden geen bedrijfsopvolging. Toen de winkel sloot kwam ook de bovengelegen woonruimte leeg te staan.

VOCUS had eerder het naastgelegen pand (Veemarktstraat 25) verbouwd en werd door opdrachtgever Dennis Janssen gevraagd ook een plan te bedenken voor De Vergulde Craen. Het plan was om de winkel naar achteren toe uit te breiden en het pand te herontwikkelen voor de bouw van drie chique stadsappartementen van 150-175 m2.

Het pand is opgebouwd uit twee panden die in de 19e eeuw zijn samengevoegd met een nieuwe 'lodewijk'-gevel. Aan de straatzijde oogt het pand daardoor als één gebouw, maar feitelijk zijn het er twee.


In het ontwerp is de oorspronkelijke gebouwstructuur weer teruggebracht in de vorm van een voorhuis en achterhuis. De patio is in ere hersteld. Deze tussenruimte is gebruikt voor het realiseren van een nieuw trappenhuis met lift. Het verticale stijgpunt loopt door tot in de winkel en heeft een richtingloze ronde vorm gekregen. De vorm contrasteert met de bestaande bebouwing en laat zien dat het een nieuwe toevoeging is.


Door het open houden van de dakverdieping ontstaat een prachtig loftappartement. De oude houten spanten zijn zichtbaar in het interieur. De nieuwe elementen zijn uitgevoerd in sobere vormen en materialen. Zo staat in het midden een eenvoudige doos, waarin zich de keuken, loungeplek en sanitaire ruimte bevinden.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Movement Real Estate B.V.

Locatie:

Breda

Realisatie:

2010

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten