Oogstfabriek Televisiestraat Den Haag

Proeftuin voor stadslandbouw


Voor gemeente Den Haag ontwierp VOCUS de transformatie van het oude Philips fabrieksgebouw De Schilde naar een innovatief centrum voor de agrarische industrie.

Het ontwerp geeft invulling aan een leegstaand, acht verdiepingen tellend kantoorgebouw. Het gebouw krijgt meerdere gebouwfuncties. Via het principe van aquaponics wordt boven in het gebouw – in een symbiotische omgeving – groente verbouwd en vissen geteeld. Op de verdiepingen liggen flexibel indeelbare kantoorruimten, geschikt voor innovatieve bedrijven uit de agrarische industrie. De onderste lagen vormen het nieuwe hart van het gebouw waar de nieuwste innovaties aan bezoekers getoond worden en producten worden uitgestald en worden gekocht. Binnen de bestaande betonstructuur van het gebouw vloerdelen gesloopt en vides gemaakt. Hierdoor ontstaan spannende en aantrekkelijke nieuwe ontmoetingsruimtes en ontstaat verbinding met de buitenwereld.

De zonwering in de zuidgevel is gemaakt van 400 fotovoltaïsche panelen die het gebouw van stroom voorzien en volledig gasloos maken. De gevels zijn verder zo veel mogelijk open, zodat de stad kan zien wat er binnen gebeurt. De oogstfabriek is een plek waar innovatie en onderzoek centraal staat.

Het ontwerp kwam in samenwerking met Sandenburg Concept Creation tot stand.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Gemeente Den Haag

Locatie:

Den Haag

Visualisaties:

VOCUS architecten


Gerelateerde projecten