Woningen Torenlaan Bussum

Voormalig bordeel in Zwitserse renaissance-stijl werd sociale woningbouw


De dubbele villa aan de Torenlaan-Prinsenstraat in Bussum werd in 1909-1910 gebouwd in Zwitserse neorenaissancestijl. Het linkerdeel (Prinsenstraat 14) was lange tijd in gebruik bij de GG&D. Het rechterdeel (Torenlaan 1) was in gebruik als SM-bordeel met de naam Les Cheveau; later Business Club The Standing. Het linkerdeel van het pand had Woningcorporatie Dudok Wonen in bezit. Dudok Wonen kocht ook het rechterdeel nadat het bordeel gesloten werd. Het plan was om het totale pand te gaan verbouwen voor zelfstandige verhuurappartementen voor jongeren.


Dudok Wonen vroeg VOCUS een plan uit te werken voor een nieuwe bestemming. Wij gingen de uitdaging aan met als doel het pand volledig teverbouwen, alleen het verbouwen van een voormalig bordeel was nieuw voor ons. Voordat er werd gestart met ontwerpen werd een uitgebreid historisch onderzoek verricht naar de geschiedenis van het pand. We haalden informatie uit het gemeentearchief en onderzochten de ruimtelijke kaders van het bestemmingsplan. 

Het pand is weer een eenheid geworden. De linker- en rechterzijde zijn verbonden en de oorspronkelijke eenheid in uitstraling is teruggebracht. De bebouwing op het achterterrein is gesloopt. Op deze plaats ligt een parkeerterrein met fietsenstalling. Het pand biedt ruimte aan 10 kleine appartementen (5 links, 5 rechts) en 2 nieuwe grondgebonden wooneenheden in de twee ‘koetshuisjes’ aan de Torenlaan.

Het pand heeft weer zijn authentieke kleurstelling teruggekregen, met rood metselwerk, wit pleisterwerk, gekleurde pannen en zwarte houtaccenten. In het stucwerk zijn spekbanden en horizontale lijsten aangebracht. Zwarte boeidelen en vakwerkhout maken de Zwitsere neorenaissancestijl sprekend. Zwarte dakpannen met rode tandmotieven sieren de nok. Aan de achterzijde is een trappenhuis aangebouwd voor de ontsluiting van de woningen.

De twee koetshuizen aan de Torenlaan, die vrijwel volledig nieuw zijn gebouwd, hebben een omgekeerde kleurstelling ten opzichte van het hoofdhuis: een basis in wit stucwerk met daarboven houtwerk in een donker-grijze kleur. De dakpannen zijn niet zwart, maar terra-rood. Deze omgekeerde kleurstelling zorgt voor verbinding én variëteit tussen de verschillende bouwdelen. Het zijn de kleuraccenten die deze architectuur zo sprekend maakt.

We zijn er trots op dat dit pand er weer zo mooi bij staat en een maatschappelijke invulling heeft gekregen.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Dudok Wonen

Locatie:

Bussum

Realisatie:

2013

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten