Verbouw woonboerderij Weert

Boerderij uit 1954 kreeg nieuw leven als gezinshuis


Deze Limburgse langgevelboerderij aan de Oudesteeg in Weert werd in 1954 gebouwd met eenvoudige middelen: de gevels gemetseld van oud puin, de vloeren gestort van stampbeton en de spanten gemaakt van rondhout. De buitenmuren waren niet geïsoleerd en veel ruimten onverwarmd. De boerderij bestond uit een woongedeelte en een stalgedeelte, de deel. De nieuwe eigenaar kocht de boerderij van de boer, samen met 3.800 m2 grond.

VOCUS werd gevraagd een verbouwingsplan te maken voor een nieuwe invulling voor een gezin met vier kinderen. Het werd een stevige verbouwing van 8 maanden, waarbij de boerderij tot op het bot werd gestript en binnenmuren weer opnieuw werden opgetrokken. Uitgangspunt was het behoud van de hoofdvorm van het huis met draagmuren en spectaculaire houtconstructies van rondhout, maar met de duurzaamheid van nu. De traditionele indeling werd grotendeels losgelaten ten behoeve van de gewenste functionaliteit en ruimtelijkheid, maar de buitenzijde bleef vrijwel helemaal in tact.

Het gehele vloeroppervlak van de boerderij wordt in het nieuwe huis benut en telt 300 m2. De stalruimte is omgebouwd tot woonkamer. De gewijzigde indeling komt daar het sterkst naar voren. De woonkamer heeft een hoge vide met een entresol. Deze ruimte wordt van twee zijden aangelicht: aan de voorzijde is in de oude ronde poort een pui gezet en aan de achterzijde is een nieuwe hoge stalen glaspui geplaatst. Vanuit de woonkamer heb je daardoor aan twee zijden spectaculair uitzicht over de omringende weilanden. Mits het naastgelegen mais niet te hoog staat.

Het voorhuis is opnieuw ingedeeld met nieuwe trappen en nieuwe slaapkamers. De keuken ligt centraal in het huis naast de entree van de woning. In de renovatie zijn elementen zoals dakpannen, kozijnen en goten vernieuwd. Er is gekozen voor rustige materialen en kleuren, zoals gepatineerd zink, donkere pannen en stalen kozijnen. Wij hebben geprobeerd recht te doen aan de historie van de boerderij.

Projectdetails


Opdrachtgever:

Particulier

Locatie:

Weert

Realisatie:

2015

Fotografie:

Roos Aldershoff


Gerelateerde projecten